Voda z hlubin pro Váš dům

Jak ušetřit za teplo?

01.10.2008 12:27

Vhodnou a v poslední době často využívanou cestou k úspoře nákladů na vytápění je využívání volně dostupné energie z okolí pomocí elektrických tepelných čerpadel.

Nízkopotencionální teplo uložené v půdě, vodě a ve vzduchu lze díky tepelnému čerpadlu "transportovat" do teplovodního systému k vytápění a ohřevu teplé vody, či použít pro ohřev vody v bazénu.

Základním principem funkce tepelného čerpadla je odebírání tepla z okolního prostředí (např. ze vzduchu, spodní vody nebo země) do vytápěného objektu a současně kvalitativní povýšení tepla dodáním mechanické práce kompresoru.

Obecně platí, že čím vyšší jsou teploty v okolním prostředí a čím menší jsou teploty teplosměnné látky v otopné soustavě, tím efektivněji tepelné čerpadlo pracuje. 

Tepelná čerpadla země/voda jsou zařízení, která např. využívají 3/4 energie uložené v půdě (tato energie je k dispozici zdarma) k vytápění a ohřevu teplé vody s tím, že je třeba dodat 1/4 elektrické energie pro pohon kompresoru.

Buderus - schéma

Efektivnost tepelného čerpadla udává tzv. topný faktor (někdy také výkonnostní číslo, z anglického COP - coefficient of performance).

Topný faktor tepelných čerpadel se udává pro přesně definované podmínky a je silně závislý na teplotě zdroje tepla a teplotě výstupní otopné vody.

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.