Voda z hlubin pro Váš dům

Povolení k odběru vody

01.10.2008 12:10

Platí jednoduché pravidlo, že používání každé studny musí být povoleno. Není to žádná novinka, tato povinnost platí už od 1. ledna 1955. Všechny studny vybudované před tímto datem se ze zákona automaticky považují za povolené, protože do té doby se záznamy nevedly a jejich zpětné provedení by bylo téměř nemožné.
 
Kdo však budoval studnu po 1. lednu 1955, třeba i s platným stavebním povolením, ale nezajistil si povolení k nakládání s vodou, čerpáním vody v jakkoliv malém množství, dopouští se přestupku a hrozí mu pokuta.

Výjimkou jsou studny, které majitel vůbec nepoužívá; ty povolení nepotřebují. „Výše sankce u fyzických osob může v případě nedovolených odběrů činit až 50 tisíc korun. U podnikatelů to může být dokonce milion korun.
 
Pokud se to týká i vás, měli byste si o povolení zpětně zažádat. Čeká vás nepříjemná úřední procedura, dokonce hrozí i pokuta. Když splníte všechny požadavky a podmínky, tak vám však úřad vše pravděpodobně promine a studnu povolí.

Kde hledat doklady
Co však dělat, když nevíte, jestli povolení máte ani kde je hledat? Můžete se obrátit na příslušný vodoprávní úřad, který povolení vyhledá v archivu či v jím vedené evidenci.

Zda byla studna vybudována před rokem 1955, nemusíte nyní úřadům prokazovat. Doklad o jejím stáří budete potřebovat pouze pro případ kontroly z vodoprávního úřadu nebo při prodeji nemovitosti.

Stáří lze doložit nějakou listinou, například mapou se zakreslenou studnou, kupní či darovací smlouvou a podobně, svědeckou výpovědí nebo čestným prohlášením. Je možné nechat si k určení stáří studny zpracovat znalecký posudek.
 
Pokud si budete kupovat starší dům, na jehož pozemku je i studna, dbejte na to, aby byla povolená. Jestliže povolení mít nebude, ale získáte důkaz, že byla zřízena před rokem 1955, pak je vše v pořádku.
 
Výhodná povinnost
Ale povolení mají i svou světlou stránku – možnost dovolání v případech, kdy o vodu ve studni přijdete cizím zaviněním. Pokud budete mít studnu řádně povolenou a někdo v okolí vám takzvaně „strhne“ pramen, máte nárok na náhradní zdroj vody nebo na jednorázovou kompenzaci.

Současně s podáním žádosti o odběr vody máte navíc možnost požádat o stanovení ochranného pásma. Sousedi v daném okruhu si pak nebudou smět zřídit například autoopravnu, kde je velká spotřeba vody, nebo intenzivně hnojit pole, což by mohlo vaši studnu znečistit.

Ochrana spodních vod
Novela vodního zákona vycházela z požadavků evropské politiky v oblasti vod, podle kterých je třeba s vodou hospodařit s ohledem na její zásadní význam jako jednoho z nejcennějších přírodních zdrojů. Proto musí být povolení časově omezena, aby mohla být přizpůsobována novým podmínkám.

Stále rostoucí spotřeba vody společně s výstavbou způsobuje ubývání spodních vod. Podmínky odběrů uváděné v povoleních se tedy postupně zpřísní. Při povolování studní se bude například více vycházet z kapacity povodí. Budou se také zřejmě upřednostňovat odběry z povrchových vod.

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.